Pinterest

Pin It

SØG / SEARCH

Friday, July 4, 2008

Knyttede armbånd - Macrame

Værsgo... her er endelig den længe ventede knyttevejledning - Armbåndet er her knyttet i polyestertråd ( der kan smelte ) Knytter du i bomuld eller andet - skal du fæstne og sy i stedet for ( der hvor vi ellers viser at man smelter ) Klip en midtertråd ( 50 - 70 cm ) Klip en knyttetråd ( 150 - 200cm - afhængig af mængde og størrelsen på de perler du evt trækker på midtertråden.( du kan også undlade at klippe tråden af - og lade tråden sidde på rullen (rullen står på din venstre side - det er derfra du "slår" det store slag hen over tråden, og derfor er det praktisk det er der den er længst) mål op, så du starter med en ca. 70 cm lang tråd på højre side) og først klippe af når du skal fæstne - så sparer du lidt tråd. Fastgør midtertråden - så den kan holdes stram - (fx til et bordben eller lignende - samt i en snor du har bundet omkring maven) find knyttetrådens midtpunkt - hold den under midtertråden Bind en almindelig stram knude ( når du er øvet kan du undlade denne knude og starte direkte med knytningen) Læg venstre del af knyttetråden i en bue hen over midtertråden - hold tråden som vist på billedet. Stik venstre tomme og pegefinger gennem buen Grib fat i de 2 tråde i venstre side
Træk dem til højre gennem buen
Hold som vist på billedet
Før pege og tommelfinder gennem buen og grib fat i den højre del af knyttetråden
Hold på den venstre del af knyttetråden - mens du trækker den højre del gennem buen
Tag fat i den underste bue ( under midtertråden - den blev dannet af venstre del af knyttettråden)- ses på billedet - ved højre hånds tommelfinger
Træk forsigtigt i buen ( løs op) mens du holdre trådene i venstre hånd - som vist på billedet
Hold den venstre tråd ud i en bue ( pegefingeren) samtidig med at du trækker den ned mod dig selv (tommelfingeren og de øvrige fingre ) fortsæt med at hive (løsne op ) i den højre tråd
Derved danner du 2 knuder hen over midtertråden
Træk den første knude sammen
stram den kraftigt
stram ligeledes den næste
nu gentager du (fra billed 3 ) og knytter det stykke du ønsker, før du fører den første perle op af midtertråden ( Perlerne monterede du inden du satte midtertråden fast ;-) eller har du glemt det ... så må du blot løsne tråden - fra snoren omkring maven og monterer perlerne )
Knyt igen som fra billed 3 - det stykke du ønsker
Stram rigtig godt til omkring perlen
Knyt længde og design som ønsket ( længden her er lig med armbåndets færdige længde - MINUS længden på det midterstykke - du i nedenstående knytter til mellemled der danner lukningen )
( se evt. også den anden lukke mulighed - i et indlæg jeg har tilføjet.)Kig nøje på billedet hvor du ser armbåndet fra retsiden.
Læg mærke til at venstre knyttetråd kommer ud fra bagsiden -
højre tråd på forsiden
Vend dit armbånd - og klip tråden af - der nu vender til højre her på bagsiden ( i denne tykkelse tråd i ca 1/2 mm længde )
Hold enden af den afklippede tråd - hen mod en lille flamme så den smelter
Tryk straks den smeltede tråd ned i knytningerne ( brug fx. enden af en teske )
(herved bliver den fikseret og flad så den ikke kradser og generer huden)
Træk nu den anden ende af knyttetråden om på bagsiden af armbåndet -
vrik (fx. en hæklenål ) ned under den 3 tværgående tråd .
(en anden mulighed - måske lidt pænere - der dog er nemmest at lære ved at se den 'live' - finder du her
Træk tråden igennem - klip og fikser som i ovenstående
Her har du dit armbånd med midtertråden - i hver sin ende af armbåndet
En nem måde at håndtere armbåndet på - mens du knytter mellemledet - opnår du ved at slå en knude på midtertråden - som vist på billedet
Læg armbåndet dobbelt - som på billedet
Bind igen armbåndet fast - så du kan holde trådene stramme.
Knyt nu hen over den dobbelte midtertråd - hold trådene udstrakte - så trådene følges parallelt (- og derved lægger pænt som dobbelt midtertråd) - mens du knytter hen over dem.
Knyt til den ønskede længde på mellemledet er opnået
Afmonter og bind knuden på midtertråden op - midtertrådens ender ( de lodrette ) er dem du trækker i for at samle armbåndet - de 2 ender af knyttetråden ( højre og venstre side af billedet ) klippes af og fikseres som i ovenstående.
Her ser du de smeltede og "fladmaste" trådender på bagsiden af mellemledet
(- øverste i midten - og til venstre - på mellemledet - de små mørke områder)
Monter perler eller slå en knude på midtertrådens 2 ender
Længden reguleres så armbåndet kan åbnes tilstrækkeligt til gå ind over hånden - ønsker du lange "dingletråde" laver du blot disse ender længere ;-)
Passer perlen rimeligt - til trådens tykkelse, kan du lave en flot afslutning ved at smelte trådenden og presse ind mod perlens hul - har du knyttet en knude, kan denne ligeledes fikseres/forskønnes med en omgang smeltning.
Her er dit færdige armbånd
Løs enderne når armbåndet skal på
Træk i snorenderne med perlerne i hver sin retning for at lukke armbåndet
Vupti - færdig !
Hvor mange vil du lave ?
Lidt flere farver !
Endnu et billede - bare fordi vi synes det er sejt !
Håber du kommer til at hygge dig lige så meget som os med knytningen.
Tak til Malenes flittige hænder - der troligt har stillet op til alle billederne ;-) 30.10.08 Tilføjelse:
Til alle jer der har sendt mail mm. med tak for ovenstående vejledning.
Jeg har hele sommeren og efteråret nu svaret på lidt af hvert omkring emnet knytning. Bliv endelig ved med at spørge - Materialevalg - mulige afslutninger – knyttemetoder .. meget er blevet vendt og drejet.
Vi har fundet mange mulige ”opstillinger” når vi knytter.
En sikkerhedsnål i cowboybuksebenet (hvis man har sådan nogen på ) - og ja pas på du ikke river hul ! - den anden ende sættes i patentknappen.
En flamingoplade - påsat et stykke bomuldsstof – derefter monteres blot med nåle.
Nok en af de mest kendte (fra også jeg var barn) Skrev Aase om i en mail: ”Et bræt i passende længde, en skrue eller et søm sættes i begge ender af brættet og brættet fastgøres til bordet med en skruetvinge. Så kan midtersnoren sættes på det ene søm og perlerne trækkes på, før man fæstner den anden ende på det andet søm. Det er virkelig enkelt og meget nemmere at håndtere. Venligst Aase
Jeg har undervist nogen, der skulle bruge knytningen af armbånd som en del af deres erhverv - der fik vi ideen til at et "åben armbånd " der er sat fast på en plade - som man så kan knytte direkte hen over ( så starter man med at lukke armbåndet ) Skal nok vise den hvis jeg får lavet en selv.
Grunde til at vi netop har valgt at "binde op" på den måde vi gør mest på værkstedet - og i denne vejledning er - at jeg skal kunne "komme til" at demonstrere direkte ved siden af dem der lære det - med store (overdrevne) bevægelser - i den rigtig vinkel - og de samtidig har plads til at se det.
I det næste 'Håndarbejdsblad - I tråd med tiden' viser jeg hvordan man knytter over en wire - endnu en mulighed - og en variation - hvor du blot holder den mellem dine knæ - eller har den stående i en revne i en flamingo kasse.

40 comments:

 1. Sikke en fin vejledning, og jeg skal da lige love for at der er blevet produceret armbånd.

  ReplyDelete
 2. Jeg skal love for, det er blevet in at lave knyttede armbånd. Rigtig god vejledning.

  ReplyDelete
 3. Hej, och tack för en jättebra instruktion! Gjorde sådana här armband i skolan för 20 år sedan och mindes inte riktigt! Nu blir det julklappar! Hälsningar från Stockholm. /Maria

  ReplyDelete
 4. tusind tusind tak.. hvor er det fedt der er nogle der gider hjalpe uden at skulle tjene paa det.

  ReplyDelete
 5. Mange tak for den rigtig gode vejledning. Kan du give nogle tips til hvor materialerne til knytning kan købes? ex bomuldssnor eller lædersnor? gerne i rigtige butikker, så jeg ikke behøver vente på at internet butikkerne leverer. På forhånd tak. Katrine

  ReplyDelete
 6. Tak for jeres positive tilbagemeldinger - hvilket der også har været rigtig mange af på mail ? også med en del forskellige spørgsmål - Katrine .. du spørger ind til andre steder end nettet - prøv dine lokale butikker - lige fra Hobby- stof - gardin og garnbutikker - til skibsprovianteringen læder forretningen til møbelpolstreren.
  Knytningen har nu været populær så længe at rigtig mange butikker fører en eller anden form for knyttesnor.

  Kærligst Dorthe

  ReplyDelete
 7. Mange tak for den fine vejledning, som jeg har haft god brug for. Jeg ville også meget gerne lukke armbåndet med en knap. Mon man kan gøre det på en fiks måde?

  ReplyDelete
 8. Kære Merete
  Det kan du sagten, knyt henover en tråd du lægger dobbelt (så du starter med at danne en løkke ved opstart af dit arbejde) - knyt fra løkke, som tilpasses knappens størrelse. I den anden ende har du så de 2 tråde, hvori du monterer din knap ( sådan lavede vi faktisk oprindeligt de flest knyttede armbånd i 70érne :-))

  Kærligst Dorthe

  ReplyDelete
 9. Hej! Herlig vejledning for en kommende knytter.
  De fine billeder af de farvestrålende armbånd, gav mig lyst til at anbefale dig at sælge dem på ETSY.com, som du måske kender? Ellers kan det kun varmt anbefales. Mit brugernavn derinde er Mulletin og jeg sælger bl.a. hæklede ting og sager.
  Hvis du har spørgsmål er jeg gerne behjælpelig - kathrinefg@gmail.com

  Tak for en inspirerende blog!
  /Kathrine

  ReplyDelete
 10. Kære Kathrine..
  Jeg skal jo lave ideoplæg og "trin for trin" til jer, og gæsterne på værkstedet - så på Etsy får jeg nok ikke tid til at slå mine folder ;-) .... Men tak for din hilsen og rosende ord.

  Kærligst Dorthe

  ReplyDelete
 11. Tusinde tak for for din super gode vejledning. Jeg havde aldrig fundet ud af det uden den :-)

  ReplyDelete
 12. Heej...
  super glad for denne side, jeg fik virkelig fundet ud af hvorn man fik knyttet sårn nogle armbånd..:)
  Liig et tip:
  hvis du knytter armbånd af andet garn/snor end det der kan smeltes, kan du med fordel afslutte med en klat gennemsigtig neglelak.. ;)

  ReplyDelete
 13. Hej :).

  Jeg synes det er en rigtig god vejledning, men der er alligevel noget, som ikke fungerer for mig. I beskrivelsen står der: Hold den venstre tråd ud i en bue ( pegefingeren) samtidig med at du trækker den ned mod dig selv (tommelfingeren og de øvrige fingre ) fortsæt med at hive (løsne op ) i den højre tråd..
  - derefter skulle der komme to knuder hen over mitden, men de er der altså ikke. Jeg er 100% sikker på, at jeg har gjort ALT andet rigtigt. Kan i hjælpe?

  ReplyDelete
 14. JA ..det kan jeg - du har opdaget en fejl :-) - netop fordi du LÆSER og ikke kun ser - godt gået - og TAK.
  Det er den VENSTRE tråd man skal trække i ( da det er den der danner et 's' hen over midtertråden) og den der skal gøre kortere for at de 2 knuder fremkommer. Tråden i højre hånd - holder du blot som vist på billedet - indtil de 2 knuder fremkommer af at tråden i venstre hånd trækkes kortere.
  Håber det nu giver mening for dig - Ellers må du endelig spørge igen - og jeg vil omformulere - indtil du kan se hvad der menes - :-)
  Kærligst Dorthe

  ReplyDelete
 15. Hej fantastisk at kunne lære at knytte så nemt!! Hvor kan man over nettet købe tråden og hvor kan man finde forskellige perler? Hvordan afslutter man hvis man knytter i læder? Tusind tak for udførlig beskrivelse!

  Mange hilsner Heidi

  ReplyDelete
 16. Kære Heidi - Tak for dine søde ord ;-)
  Kig her for en anden afslutning
  http://gammelbro.blogspot.com/search/label/afslutning

  www.cchobby.dk
  er stedet med snor og perler - ellers spørg din lokale sy eller hobbybutik.

  ReplyDelete
 17. Flot side du har her... så kan man lige få opfriskede sine glemte teknikker da man gik i skole, lærte jeg da og knytte på mange måder, men har vist glemt det.

  Hilsen Malou

  Min mand s hjemme side www.FOD132.dk
  jeg har ingen hjemme side selv,men han har lavet en side til mig der... ;-) Jeg maler olie malerier.

  ReplyDelete
 18. Hej Det Kreative Værksted.

  Jeg kunne godt tænke mig at se flere forslag til afslutninger (i bomuldssnor). Jeg har prøvet linket http://gammelbro.blogspot.com/search/label/afslutning men det virker vist ikke længere.

  Vh Lærke

  ReplyDelete
 19. Kære Lærke

  Rart med en tilbagemelding når der er ting der ikke fungerer - TAK .. det hedder 'knytte afslutning' - her er linket http://gammelbro.blogspot.com/search/label/knytte%20afslutning

  ReplyDelete
 20. Jeg forstår ikke hvordan man slutter den af. Når jeg gør det, så ryger enderne op igen. Kan jeg få en lidt nemmere forklaring?

  Vh. Kathrine

  ReplyDelete
 21. Kære Kathrine - jeg henviser ig til en anden afslutning via teksten - det er denne : http://gammelbro.blogspot.com/search/label/knytte%20afslutning
  Er det noget andet su mener - må du skrive igen ;-)

  Kærligst Dorthe

  ReplyDelete
 22. Hej
  Findes der et kursus for at lære denne metoden`?

  John D

  ReplyDelete
 23. Kære John
  Ja.. man dukker bare op i åbningstiden - eller aftaler hvornår man vil komme. Eller kigger sig omkring i sit lokalområde – der er VILDT mange, der nu har knyttet i flere år igen ( inklusiv vi gamle rotter der var med på bølgen i 70érne) At lave macrame er noget man lære meget hurtigt og man kan nemt bygge videre til fx. brede knytninger – som her i tyndt læder - http://gammelbro.blogspot.com/2010/05/astrids-armband.html eller helt modsat, over i en meget grov læder . Man kan også knytte med stof - som her – henholdsvis den i midten - og nederst i ”bunken”http://gammelbro.blogspot.com/2009/11/tekstile-armband.html
  Vi har også en del bøger på værkstedet både nye (udenlandske) og gamle fra 70érne – kig evt. på biblioteket – der er flere steder de har de små bøger om knytning skrevet af Karl Lund. Fine gennemarbejdede bøger, Der er også mange andre knytte teknikker /metoder – Her er et eksempel ( den japanske) http://gammelbro.blogspot.com/2008/12/kumihimo.html
  Malene har produceret rigtig mange armbånd – især op til vores markedsdag de sidste par år - dog var det cykelslangearmbåndene http://gammelbro.blogspot.com/2009/09/cykel-og-traktorslange-til-smykker.html forrige - men sidste sommer og for 3 år siden, var det macramen – dog i en mere voksenudgave end den der er vist her på siden – armbånd i den samme teknik bliver jo vild forskellige alt efter materialevalg og design i øvrigt – her er det også macrame ( det nederste armbånd med de orange glasperler – dog på en lidt anden måde http://gammelbro.blogspot.com/2009/08/et-par-sommerhit-armband.html
  Nå … igen en ”roman ” til et super kort spørgsmål …Hvortil svaret blot kunne være : Ja ;-)
  Godt nytår til dig !

  Kærligst Dorthe

  ReplyDelete
 24. Jeg synes at den er meget forvirrende :/

  ReplyDelete
 25. Det var en spændende kommentar.Efter 5 år og hundredvis af folk der har lært at knytte hos os eller via vejledninger som denne, og alle de positive tilbagemeldinger, ville det være spændende med en uddybning, hvorfor du synes den er forvirrede, vi vil jo altid gerne bliver bedre ?

  Kærligst Dorthe

  ReplyDelete
 26. Hvorfor gøre det svære end det er. Her er den samme knytning for dummernikke som jeg selv..
  http://www.jigsaw.nu/tips/guide9/

  ReplyDelete
 27. Kære Per

  At slå et helt slag som vi gør her er den oprindelige måde at knytte macrame med. De fleste børn har lært ("4tals")altså den måde du synes er nemmest,men som vi synes er besværlig OG langsom. Når man lige har det hele slag i fingrene skal der ikke tænkes mere, og der opstår ikke fejl. Næsten alle af dem der gennem de sidste 5 år har knyttet ( øvede eller nybegyndere)hos os, synes det er det nemmeste.Men har man altid knyttet er halvt slag af gangen og synes det er bedste, tja ... så gør man bare det ;-)Dem der vælger et helt slag er glade for ikke at skulle holde øje med højre og venstre,(især efter pauser) og det bliver helt meditativt at knytte. Men den vigtigste grund til at vi bruger denne måde på værkstedet er, at vi ikke får så stort et spild af materialer, da vi først klipper af når vi er færdige med at knytte (i det vi fæstner.) Derved får vi ca 20 % ud af de samme materialer, og det er jo ikke uden betydning, når det er vores gæster der selv betaler for materialerne ;-)

  ReplyDelete
 28. Kære Kreative værksted.
  Jeg vil gerne sige tusind tak, for denne rigtig gode vejledning.
  I har lært mig at knytte, hvilket jeg er rigtig glad for. Endelig noget kreativt, som jeg rent faktisk kan finde ud af ;-)
  Jeg forstår dog ikke helt lukke metoden. Jeg har prøvet og prøvet, men jeg må gøre noget forkert.. Jeg klipper derfor bare de to knyttetråde af, og brænder enderne. Men jeg er sikker på, at det ville fungere meget bedre, hvis jeg kunne den anden måde. Har I nogen idé til, hvad jeg mon gør forkert? Jeg kan simpelthen ikke finde den rigtig "tværgående tråd"
  Endnu en gang tak, og rigtig glædelig jul!
  Mange hilsner Maria

  ReplyDelete
 29. Kære Maria
  Hvor er det dejligt du giver dig tid til at skrive at du her haft glæde af vejledningen.
  De tværgående tråde vi snakker om, er blot de tråde der går fra den ene kant over til den anden... men prøv denne lukning i stedet for - det er meget nemmere ;-)
  http://gammelbro.blogspot.com/2008/10/nyt-til-knyttefolket.html
  Ellers vender du tilbage ... så tager vi det igen ;-)
  Kærligst Dorthe

  ReplyDelete
 30. Hvor kan man få fat i et knyttebræt ???? Har prøvet på nettet, men intet fundet :-) Jeg har knyttet meget som barn, men det er mange år siden og skal altså nu til at starte forfra og så syntes jeg det ville værenemmest med et rigtigt knyttebræt :-)
  Mvh Hanne

  ReplyDelete
 31. Dem kan du få i stort set alle hobbybutikker ..men lav den evt. selv ..et par søm i et bræt .. eller en række huller og nogle dyvler - det er jo helt ukompliceret ... dog bruger vi det aldrig for vi synes det er besværligt - især er det nemere at hold midtertråden stram, og det kræver ikke at man regulerer ... men det er jo helt op til den enkelte hvad man synes bedst om ;-)

  Kærligst Dorthe

  ReplyDelete
 32. Rigtig fin guide men det er da en lidt speciel farve, hehe :-) Dygtig kan man dog ikke komme uden om du er - hvor længe tager det dig at lave ét?

  ReplyDelete
 33. Hej Sebastian.
  Ja... farven er lidt "gys" - men den er valgt til guiden da den bliver tydligst... når man tager billederne til DIY´en - og derfor også efterfølgende nemt at se detaljerne på ;-)
  Tak ;-)for de rare ord. Vi der vejleder kan knytte "i blinde" da vi nu i 5 år har undervist vores gæster hundredvis af gange ... et som dette ca 10 min (for os) - men i andre materialer kan et tilsvarende tage 20-30 min.
  Godt Nytår til dig ;-)
  Kærligst Dorthe

  ReplyDelete
 34. Super nem og skøn vejledning som jeg brugte til at skabe en suttesnor til min venindes guldklump. Hvor er det fantastisk at i har lagt den op til fri benyttelse Tak.

  ReplyDelete
 35. Velbekomme Fauerbyliving ;-)

  Det er herligt, at vejledningen bliver ved med at "gøre gavn",år efter år. Og ikke mindst skønt at der stadig dukker kommentarer op, Tak ;-)
  Kærligst Dorthe

  ReplyDelete
 36. Kan man knytte i elastik snor? Skal lave et elastisk armbånd med et ur på, til en 3 årige, som ikke vil kunne finde ud af at trække i 2 snore.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, det kan man godt. Det kræver blot at du "nusser" snoren på plads, da elastikken ikke glider sammen men "strider mod sig selv". Det afhænger også af hvilken elastik du anvender. Eller er det jo muligt at sætte en magnetlås der "selv snapper samme" i i stedet for ;-)

   Delete
 37. Hej:-) flot arbejde og MEGET fin billedserie :-)En komentar, teknikken kan også laves modsat:- Dvs den hånd der er ens "dominerende" hånd laver alt "løkkearbejdet" og den ikke dominerende hånd trækker samme sides snor igennem, Dine billeder viser den der er bedst for venstrehåndet:-) og hvis man er højrehåndet gør man det samme bare modsat:-)💖💖 B

  ReplyDelete
 38. Ps UPS Kom vist til at bytte om mht venstre og højre:-( MEN bare for at sige at det kan laves modsat.Det er SÅ dejligt at du viser denne metode:D Da mange indlæg kun viser ½ knob ( det man bruger når det skal dreje/sno og så et modsat ½ knob for at gøre det flat/lige, når det er SÅ meget lettere at lave begge halvdele samtidigt:D TAK igen💖💖B (jeg har med glæde knyttet i over 40 år:D)

  ReplyDelete