Pinterest

Pin It

SØG / SEARCH

Tuesday, March 16, 2010

Foam clay - mulige arbejdsmetoder

Herunder er en vejledning til nogle af de arbejdsmetoder vi bruger når vi arbejder med Foam clay,
med fokus på især de 3 hoved arbejdsmetoder vi har udviklet til produktet gennem årene.( arbejdet med Foam clay direkte og fugtig - kombineret med en metode hvor man tørre clayen først og derefter arbejder videre med den - samt en metode hvor vi arbejder med den halvtørret)
Spørg endelig hvis der er noget du er i tvivl om. OBS: Materialet er A mærket og godkendt her i DK
Vi anbefaler altid at man vasker hænder INDEN man modelerer - så undgår vi at få bakterier ned i materialet, som vi måske herefter pakker væk i månedsvis. Vi pakker ALTID ind i husholdningsfilm - det vi har brugt for sig  - og sørger for at opbevarer lufttæt - læs om at tilføje vand i ovenstående.

Sådan køber du Foam clay -  i enkelt bøtter eller i sæt med 10 farver.
 
Du åbner bøtten der består af kugler og "slim" - disse 2 elementer er fordelt forskelligt-  alt efter hvordan bøtten har vendt (fx. under transport - eller på lager) og det er helt almindeligt at der er meget tørre og helt slimede områder.
Her ser du tydeligt hvorledes slimen er
 sunket til bunds i bøtten - tag blot hele klumpen ud.
Nu ælter du massen sammen til den er ensartet - og putter den tilbage i bøtte igen.
Alle farver kan mikses indbyrdes - her vil vi blande en lyserød
Du ælter blot klumperne sammen - helt eller delvist
Her har vi æltet farverne helt sammen til en ny ensartet farve.

Pyt klumpen op i en mindre beholder (et snapseglas eller æggebæger er fint )
Brug bøttens kant til at klemme en lille klump hen over
Så er det nemt at få en lille klump fri - uden det føles besværligt og slimen trækkes lang eller klistrer. OBS: Skulle Foam clayen klistre til dine fingre - så vask dem og kom en anelse crem på dine hænder. ( så binder den ikke mere)
De fleste kan godt li at rulle en lille kugle - men det er vigtigt ikke at hold clayen for meget i hænderne - den er nemmest at arbejde med når den ikke er varm.
Placer kuglen på den flade du ønsker at pynte/dække. OBS: Alle flader der er lettere vandabsorberende er meget velegnede.
Med et LET pres med fingeren - direkte oppefra trykkes kuglen flad, så der kun er et tynd lag "foam clay" OBS: Det er nemt at presse Foam clayen ud, hvis du ikke tager en større klump - end din finger så nogenlunde kan presse materialet fladt af en gang (så du kun har et lag af de små kugler omgivet af slimen)  - "nus" lidt ekstra ind til laget er jævnt. Skal du bruge en ujævn og tyk flade kan det sagtens lade sig gøre - dette er blot for at vise det udtryk vi her ønsker - samt for at vise hvor lidt materiale man behøver for at få et flot resultat.
Placer den næste kugle i en afstamd der er ca den samme som kuglens størrelse
Når du presser kuglen ned - flyder den sammen med den første
Sådan fortsætter du med at dække dit emne
Er det som her et fladt emne kan du jævnligt vende det rundt og presse det mod bordfladen
Derved bliver overfladen ekstra fin - glat og jævn.
Ønsker man at overfladen skal pyntes yderligere med glimmer - gøres det jævnligt - så området ikke når at tørre for meget - da det er fugten i slimen der får glimmeren til at fæstne.
Tryk blot din finger med i lidt glimmer ( alt glimmer kan bruges)
Fugten på din finger er nok til at glimmeren klæber
Tryk nu blot glimmer på hvor du ønsker det -
jævnt eller i udvalgte områder
Her er både forside og bagside dækket - og i princippet kan du nu blot lade emnet tørre til næste dag - og det er færdigt og behøver ikke yderligere behandling. OBS: Emnet tåler IKKE vand - ønsker du det, må du lakerer ( ligesom du vill gøre med et pap emne)Ellers er det yderst stabilt og holdbart materiale.
Nu vil vi præsenterer hvordan man kan lave sit eget "pap" - eller "plastic" som man efterfølgende kan stande eller klippe i osv.
Tag en klat ud på et laminatbord - eller fx en plastlomme ( hvis du gerne vil kunne flytte det - ELLER har et træbord - som foam clayen ellers vil bliver fæstnet til når det tørrer ;-)
Rul clayen ud ( som fx. med marcipan ) - du kan bruge en specialrulle - et metalrør ( som vi har her ) eller en glasflaske - (altså bare et materiale der ikke absorberer vand)
Man kan også blot trykke Foam clayen ud med fingrene - direkte eller mellem 2 lag plast.
Her er et færdig udrulle stykke der nu blot skal tørre - så kan du klippe - stanse osv. i det næste dag når det er tørt ( se blandt andet blomsterne her på siden)
Du kan også skabe en stabil form - her vil vi vise hvordan du laver ringe - og buede former.
Dæk en paprulle med film - pres materialet på som vist i opstarten og slut med at rulle røret forsigtigt så overfladen bliver jævn. Lad tørre til dagen efter ved almindelig stuetemperatur.
Klip paprøret igemmen ( ikke Foam clayen ;-)
Fjern paprøret
Så nemt skaber du en form ( prøv med mange andre ting )
Du kan bruge røret til det du har lyst til  - klippe ringe
D
Her klipper vi en bred ring da vi vil bruge den buede form til et næb.
Vi presser ringen sammen og klipper et stykke af
Nu har vi "næbformen"
Klip en spids fra folden skråt ud mod spidsen

Ligeledes i den anden side
Nu har du et lille næb - klar til brug
Her er placeret et lille stykke frisk Foam clay til at fæstne næbet med OBS: blot en af fladerne er frisk klæber det nemt sammen( 2 tørre kan klæbes sammen med lidt friskt som "lim" )
Tryk nu blot næbet ned i den friske Foam clay
form en lille rød tunge - og tryk den fast med en frugtkniv eller hvad du lige har ved hånden
Riller og andre markeringer i clayen "udjævnes" lidt når emnet tørre: OBS: laver du fx. et kugle - vil den blive mere eller mindre flad på den flade der vender ned mod bordet  - ligesom en bolle. Ønsker du en helt rund skal den bygges op af flere gange - hvor lagene tørre - eller du skal have et emne indeni.
Tril en lille kugle og placer den hvor du ønsker øjet
Med et let tryk pressen kuglen flad -
En sort kugle trilles til pupil
pres pupillerne flade ( eller lad dem være runde - hvis du bedst kan li det )
Tilføj evt lidt hvidt
Rul et lille stykke til øjenlåg
placer og pres i den form du ønsker
tril tynde pølser til hår
placer dem forsigtigt der hvor du øsnker.OBS: Det er IKKE nødvendigt at presse fast - slimen alene, er nok til at fungere som lim - da den synker ned og klæber til fladen den er lagt på - har man meget små og fine detaljer kan de enten laves forinden og tørres - og derefter monteres - eller man kan drysse glimmer omkring overfladen - det stabiliserer og detaljen synker ikke sammen.
Rul en sort pølse ( om vi nu er ved at lave ørevarmere eller hovedtelefoner er op til beskueren ;-)
 tryk pølsen på plads
lav kugler og tryk dem lidt flade
Pres dem fast på siden af figuren
Tryk en klat på til kind
Start blot med at lægge kuglen i centrum af det område du vil have kinden
Du kan vælge at lave dine former færdige og derefter trykke glimmer på ( husk blot som nævnt tidligere - emnet må ikke blive tørt) OBS: Når Foam clayen er tør kan du bruge almindelig lim og maling på overfladen
Nogen gange kan det være praktisk at trykke glimmer fast i samme arbejdsgang som man trykker klatter på ( se fx - frøen andet sted på siden) især hvis detaljen ikke skal være alt for flad.
Her er vores lille færdige kyllingepige  - se hendes venner i en af de ældre indlæg.


1 comment: